2008. október 22., szerda

Harsányi Lajos: A Szent Asszony


Magyarországon, 2007-ben Szent Erzsébet évet hirdetett az Egyház, hiszen 800 éve, 1207-ben született hazánk Thüringiának messze földjén szent életet élő fejedelemasszonya.

A Szent István Társulat erre az évfordulóra adta ki újra Harsányi Lajos 1927-ben megjelent regényét. A könyv hátsó borítóján lévő ajánló így végződik: "Harsányi Lajos regénye a középkori legendák tömörségét idézve állítja elénk a "Szent asszony" alakját, aki szociálisan egyre érzéketlenebbé váló korunkban is példaképe lehet minden embernek a szegények és az elesettek felkarolásában."

A jubileumi évben vettük meg ezt a könyvet, de valamiért csak most olvastam el. Számomra az jelentett nagy élményt, hogy Szent Erzsébet, hazánk szülötte, olyan áldott életet élt, akit méltán lehet osszehasonlítani Szent Ferenccel, kortársával, aki Erzsébetnek még a köntösét is elküldte...

Harsányi Lajos jó stílusú, ma is élvezhető, valóban tömören fogalmazó regényét szívből ajánlom mindenkinek, aki szeretné Szent Erzsébet életét jobban megismerni és életéből erőt és példát meríteni.

Nincsenek megjegyzések: