2008. október 22., szerda

Valerian Tornius: Wolfgang Amadeus

A könyv hátsó borítóján így kezdődik az ajánló: "A zenetörténet egyik legkimagaslóbb alakjának eleven hangú, megkapóan közvetlen stílusú életregénye Mozart sokszínű személyiségét, az embert állítja a középpontba ..."

Az "eleven hangúval" egyetértek. Sohasem unalmas, rövid fejezetekre tagolt a "regény". Gyorsan haladunk Mozart életében, mégis személyes vélemények, jellemére utaló életfordulatok szerepelnek a könyvben.

Regénynek viszont talán nem tartanám. Hiányzik belőle a jól átgondolt jellemalkotás, Mozart személyiségének mély, drámai bemutatása. Mégse volt hiányérzetem, mert az általam eddig ismert Mozart életutak inkább romantikus alkotások, amelyek a zseni fantasztikus tehetségével és jellemével foglalkoztak, amelyekhez képest felüdítő volt Tornius írását olvasni.

A "regény" műfaja inkább hasonlít egy dokumentum regényhez, hiszen gyakran idéz levelekből, s Mozart életét elfogulatlanul, szinte történész pontosságával és arányaival mutatja be. Az olvashatóság kedvéért egészíti ki a regény kelléktárából kölcsönzött fogásokkal.

Mindenkinek ajánlom, aki szereti Mozartot és egy kicsit többet szeretne róla szórakozva megtudni.

Nincsenek megjegyzések: